RAFFAELLO'NUN ATİNA OKULU FRESKİNDEKİLER KİM?


Lokasyon : Vatikan

Tarih        : 1059-1510
Dönem     : Rönesans/Yüksek Rönesans
Ressam    : Raffaello Sanzio
Atina Okulu, Vatikan içerisinde yer alan papalık odalarından Stanza della Segnatura’daki dört duvar freskinin bir tanesidir. 15. yüzyılda kişiye ait kitaplıkları büyük düşünürlerin portreleri ile dekore etme geleneği yaygındı. Resimde 59 figür bulunmaktadır. Resimde yer alan sağ, sol ve ortadaki figürler uğraştıkları dallara göre yerleştirilmiştir. Bu yazımda ok işaretleri ile açık seçik göstermeye çalıştığım 20 figürden bahsedeceğim. Çünkü kaynaklara göre Raffaello diğerlerinin kim olduğuna işaret etmemiştir.
Sanata az çok merakı olan kişilerin aşina olduğu Raffaello'nun Atina Okulu freskini biliyoruz. Peki bu freske bakarken wow ne kadar önemli şahsiyetler var deyip hepsini çalıştıkları alana göre tanıyor muyuz? Yoksa ''herhalde önemli insanlardır'' deyip bu freski görmüş kişi mi olmuş oluyoruz. Şahsen ben bu yazıyı hazırlayana kadar bu şahsiyetlerden sadece bir kısmını biliyordum. Her birinin kim olduğunu okumak bana başka bilgilere erişme yolunu açtı. Bildiğiniz gibi çağımızın bilgi dünyasında çoğu zaman aptal görünmemek için soru sormaktan kaçınarak müthiş öğrenme fırsatlarını kaçırırız. Bu yüzden ben de bu freske sade vatandaş gözü ile bakarak ''kim yahu bu adamlar'' seviyesinden giriş yaptım. El işaretleri, taşınan kitaplar, yüzlerinin nereye dönük olduğu Rönesans sanatçılarının tablolarına ezoterik işaretler koyma kısımlarını pas geçerek bu freskteki insanlar kimmiş gelin hep beraber bakalım.

Platon: Platon ya da İslâm dünyasında Eflatun olarak bilinen, Antik Klâsik Yunan filozofu, matematikçi ve Batı dünyasındaki ilk yüksek öğretim kurumu olan Atina Akademisi'nin kurucusudur.
Doğum tarihiMÖ 21 Mayıs 429, Atina

Sokrates: Sokrates, Antik Yunan filozofudur. Heykeltıraş Sophroniskos'un ve ebe Fenarete'nin oğludur. Yunan Felsefesinin kurucularındandır.


Antisthenes: Antisthenes, MÖ 445-365 yıllarında yaşamış ve Kinik okulu kurmuş olan Yunan düşünür. Önce sofist filozof Gorgias'ın ve ardından da Sokrates'in öğrencisi olmuştur. Sokrates'ten sonra okulunu kurmuş ve felsefesinin örnek kişisi olarak Sokrates'i referans almıştır. 

Aeschines: Aeschines, Grek devlet adamı, Attikalı on ünlü hatipten birisi. 

Epikür: Epikuros, Helenistik felsefenin en önemli düşünürlerinden birisidir. 
Doğum tarihiMÖ Şubat 341, Sisam, Yunanistan

Zenon: Elealı Zenon veya Zeno, Parmenides'in izleyicisi olan Antik Yunan filozofu. Elea Okulu'nun en önemli filozofları arasında yer alır. 

İbn Rüşd: İbn Rüşd, Endülüslü-Arap felsefeci, hekim, fıkıhçı, matematikçi ve tıpçı. Kurtuba'da doğdu ve Marakeş, Fas'ta öldü. İbn Rüşd'e göre biricik filozof Aristo'ydu.

Anaksimandros: Anaksimandros Miletos'da Sokrates öncesi dönemde yaşamış İyonlu bir filozoftur. Thales'in öğrencisidir. Aynı zamanda tarihsel kaynaklara göre öğretilerini kaleme almış ilk filozoftur ve eseri Grek dilinde düzyazı olarak kaleme alınmış ilk kitaptır. Ancak yazdıklarından sadece bir cümle günümüze ulaşmıştır. 

Pisagor: Pisagor ya da Pythagoras, MÖ 570 - MÖ 495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı filozof, matematikçi ve Pisagorculuk olarak bilinen akımın kurucusudur. En iyi bilinen önermesi, kendi adıyla anılan Pisagor teoremidir. "Sayıların babası" olarak bilinir. 

Anaksagoras: Anaksagoras, Klazomenai'lı olup, Sokrates öncesi düşünürlerden bir tanesidir. Ana madde ve ilk hareket ettirici neden öğretisi vardır. Vikipedi

Hypatia: Hypatia freskteki tek kadındır. Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir. Yeni Platonculuk öğretisine bağlı olan Hypatia, Atina Akademisi'nin Eudoxus'ün başını çektiği Matematik geleneğine üye idi. 

Parmenides: Parmanides, Doğa filozoflarından sayılmakla birlikte, Antik Yunan felsefesinde rasyonalizm geleneğinin ilk filozoflarından biridir. Yalnızca düşünür olarak değil yasakoyucu ve devlet adamı olarak da rol oynadığı sanılmaktadır. Parmenides'e göre, evrende değişen hiçbir şey yoktur. 

Heraklitos: Efesli Heraklitos, Efes'te yaşamış Sokrates öncesi Yunan filozof. Efes'in yerlisi olduğu ve babasının adının Bloson olduğu gibi detaylar dışında hayatı hakkında pek az şey bilinmektedir. Batı felsefe tarihinde dinamik bir felsefî sistem ortaya koyan ilk kişidir. 
Doğum tarihiMÖ 535; Efesİyonya

Diyojen: Diyojen, MÖ 412 - MÖ 323 yılları arasında yaşamış Kinik felsefesinin öncüsü ünlü filozoftur. Sinop'ta doğmuş Korint'de ölmüştür. Sinoplu Diyojen ve Kinik Diyojen olarak da bilinmektedir. Diyojen, medeniyeti reddetmiş ve medeniyet içerisinde medeniyetten uzak bir şekilde yaşamaya çalışmış bir antik çağ filozofudur. 
Doğum tarihiMÖ 404, Sinop

Öklid: Öklid MÖ 330 - 275 yılları arasında yaşamış İskenderiyeli bir matematikçidir. Öklid gelmiş geçmiş matematikçilerin içinde adı geometri ile en çok özdeşleştirilen kişidir. 
ÖlümMÖ 275

Batlamyus: Klaudyos Batlamyus, İskenderiyeli Yunan matematikçi, coğrafyacı ve astronom. Yaklaşık olarak 85 ve 165 yılları arasında yaşadığı kabul edilir. Geç İskenderiye Dönemi'nde yaşamış ünlü bilim adamlarındandır. Hayatı hakkında hemen hemen hiçbir bilgi bulunmamaktadır. 

Zerdüşt: Zerdüşt, Zerdüştlük dininin kurucusudur. Bazı akademisyenlere göre gerçek adı Sipitama’dır. Zerdüşt'ün İranlı olduğu bilinse de doğum yeri hakkında ortak bir kanı yoktur. Antik İran'ın doğusunda doğduğuna dair genel bir düşünce hakimdir. 

Plotinos: Plotinos, Neoplatonizmin kurucusu antik filozof. Plotinos hakkındaki bilgilerimizin çoğu kendisi de filozof olan Porphyry'nin Plotinos'un baş eseri Enneadlar'a yazdığı önsüzden gelmektedir. 

Aristoteles: Aristoteles ya da kısaca Aristo, Antik Yunan filozof. Platon ile Batı düşüncesinin en önemli iki filozofundan biri sayılır. Fizik, gökbilim, ilk felsefe, zooloji, mantık, siyaset ve biyoloji gibi konularda pek çok eser vermiştir.
Doğum tarihiMÖ 19 Haziran 384, Stagira, Yunanistan

Sağ ve sol üstte bulunan heykeller

Minevra: Athena, Yunan mitolojisinde zeka, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçasıdır. Roma mitolojisinde Minerva diye anılır. Babası Tanrıların başı Zeus, annesi ise Zeus'un ilk karısı olan hikmet tanrıçası Metis' tir. Sembolleri, kalkan, mızrak, zeytin dalı ve baykuştur.

Apollon: Apollon (Yunanca: Απόλλων, Latince: Apollo), mitolojide müziğin, sanatların, güneşin, ateşin ve şiirin tanrısı, kehanet yapan, bilici tanrıdır. Aynı zamanda kahinlik yeteneğini diğer insanlara da transfer edebilir.



Yorumlar

  1. Oldukca bilgilendirici bir yazi olmus, tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben teşekkür ederim. Sizler gibi sanat sever okurlar oldukça yazma konusunda cesaretleniyorum.

      Sil
  2. .

    Zevkle okudum, hafızamın derinliklerinde olanları hatırladım olmayanları öğrendim.

    Çok güzel bir paylaşım, elinize emeğinize sağlık,

    Teşekkür ederim.

    .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zevkle okumanız ne hoş. Kendim öğrenirken birilerinin de bu süreçte bana eşlik etmiş olduğunu bilmek güzel.

      Sil
  3. Bir sanatsever ve her daim öğrenici olarak bizzat severek ve ilgiyle okudum..ne kadar çok bilmediğimi anlamama da yardımcı oldun teşekkür ediyorum...

    YanıtlaSil
  4. Harika ve arayıp da bulamayacağımız kadar doyurucu bir yazı. Emeğiniz için çok teşekkürler.
    Değerli bir çalışma gerçekten..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar